Tuesday, July 21, 2009

Masih lagi "Hijau"?

Maaf sekali lagi kepada pembaca setia (terutamanya zharfan zainuddin) :D
Terlambat pulak post yg baru.... hhehehe.... :D
Di sini sy sbgai penulis ingin memberi nasihat dan reminder kepada anak2 muda sekalian (ayat tak bleh blah)....

Ye! mmg benar, sekarang sudah bnyk kempen2 seperti , "Go Green!", "Save Our Earth", "United for the environment", "Greenworld", "Greenway", dan sebagainya..

Bagi sy, malas sngr rasanya nak follow benda kempen2 ni semua.....
Apa kata kita guna cara mudah, tak perlulah nak attend kempen2 ni kalo still tak jaga kebersihan...

So.... apa kata kita menggunakan tiga cara yg mudah utk menjaga kebersihan alam sekitar....

1) Apabila anda dpt satu plastik kecil atau kertas dari kedai runcit, "rotiboy" ke, "giant" ke.... Sila buangkan nya ke dalam tong sampah yg berdekatan.... Penat2 OU/1U buat tong sampah bnyk2, guna lah sebaik munkin.... :D

2)Apabila anda mendapat free newspaper tiap pagi anda dtng ke kolej, sila lah recycle, factory akan menggunakan kertas yg di recycle manjadi tisu tandas....
Kalau nak cara mudah lagi, guna lah surat khabar lama anda sebagai tisu tandas... :D

3)Apabila kawan rapat anda berpelakuan seperti sampah masyarakat, sila "recycle" beliau utk menjadik rakyat yg seberguna :D

Tngk! senang kan? Perkara yg kecil semestinya memberi impact kepada perkara yg besar....
Ada bnyk lagi cara lagi utk anda menyelamat kan bumi....
Renung-renungkan selalu, dan selamat beramal~~ :D




Pesanan ini dibawa khas oleh IMran.
Terima Kasih kerana membaca, sila comment. :D

(Amalkan budaya membaca~! :D)

9 comments:

rhuw_biey said...

eleh,sjak ble lak ko jd concern bnde2 cm gni ni..??
x cye lak..
gmbr x bleh blah,berlakon tuh!!!!
hahaa..

Lemang said...

heh, ko pon same gak, buang sampah merata2..kat ou tuh ko buang botol dekat parking moto apehal?
ngeeee~

justagirl said...

yeay. aku cmmnt blog kau. haha
aku suke no 3. recycle lwn baik anda.
yupp, gmbr ko mmg pelik.

LaBu said...

bagus!!!

tp knpe ko bce bku terbalik??

bajet nk amek prhatian ar..

Vanadise said...

What you suggest is common knowledge. People should know that rubbish are meant to be thrown in the garbage, good reminder though (:

@Lemang: anyway, maybe imran change. So, now since he post this. lets see if he is gng to throw rubbish just like that :P

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

Haha..chomeyl gler..bagus2...kesedaran tu penting..huhu..go green..jom pakai contact lens..haha..tertibe

.::annemishi::. said...

iya aar tuh.. semua ini hnyalah lakonan semata2.. tipu2!! kecuali klu si anneh yg buat.. itu bru benar...

wahahaahaah..

n a n a said...

oh great ! skrg sedare aq nih dah boleh pk mane baik mana buruk. Bagus bagus KEEP IT UP ! Klu aq nmpk kau buang sampah merata2 ag, kau yg aq buang dlm tong sampah :P

Makaroni said...

To ruby, anneh: aku tak belakon, aku mmg cinta kepada bumi!!! Cis!!!

To lemang: Botol tak pea... Kalo plastik tak BOLEH!! hahahaha!!!! :p

To ya: sebernanyer ko nak ckp gambar aku "smart" kan? hahaha... tak pea, aku paham... hahaha!

To Zaz: Blog aku, skati aku lah.... haha!

To Vanadise: Lemang tuh jelez jea... haha!

To Nabil: Contact lens menghancur kat bumi! Say no to contact lens!! *tak puas hati sbb tak dpt pakai lg... hahaha!

To nana: aku dah lame sedar... ko plak biler nak jumpe jln lurus? hahahaha!